Корисні статті

17.03.2014
Грунт - несуча основа фундаментів. Дія грунтів на фундаменти.

Як відомо, вести будівництво можна практично на будь-якому грунті. Прикладом тому є палаци Санкт -Петербурга та Венеції. Отже, основна проблема полягає в прийнятті вірного технічного рішення при зведенні сталого фундаменту і в правильному виборі засобів, потрібних для будівництва заміського будинку.

У першу чергу необхідно встановити, як взаємодіють грунт і фундамент. Справа в тому, що не тільки грунт надає дію на фундамент, а й фундамент на грунт. Під вагою будинку грунт просідає. Як правило, це відбувається в перші два роки після будівництва будинку.
                              

grunt-rivne-1

Малюнок 1. Просідання грунту: а - сила тяжіння; б - сила опору.

Неможливо повністю виключити просідання грунту, тому перед будівельниками ставиться завдання зробити її рівномірної, в іншому випадку можлива просадка однієї частини будинку на 10, інший - на 5, третій - на 25 см. Подібний перекос будинку не тільки призводить до утворення тріщин, а й загрожує повним руйнуванням будинку.

Основною причиною руху грунту і переміщення фундаменту є дія сил морозного здимання. Насичені водою грунти при замерзанні збільшуються в об'ємі, інакше кажучи, спучуються, стискають фундамент і виштовхують його.

grunt-rivne-2
                                              
Малюнок 2. Виштовхування фундаменту під дією сил морозного пученія: а - сила тяжіння; б - сила морозного здимання.

Нерідко дію сил морозного пученія на фундамент будинку настільки велике, що відбувається руйнування будинку, наприклад, нижня частина фундаменту, відділяється від верхньої.
                                                 
grunt-rivne-3                

Малюнок 3. Руйнування фундаменту під дією сил морозного пученія: а - сила тяжіння; б - сила опору грунту ; в - сила морозного здимання.

Найгірший варіант - перекидання фундаменту разом з будинком. Це часто відбувається при бічних зсувах пластів грунту, особливо в тих випадках, коли будинок розташовується на пагорбі.

grunt-rivne-4
                                          
Малюнок 4. Перекидання фундаменту разом з будинком.

Звичайно, при відтаванні фундамент знову просідає, проте далеко не завжди повертається у вихідне положення. В результаті будинок стає нестійким. Для закладки фундаменту кращим вважається грунт, глибина промерзання якого вище рівня залягання грунтових вод. У всіх інших випадках слід вибирати найнадійніший тип фундаменту, не рахуючись з витратами, і проводити роботи для зниження рівня грунтових вод (осушення ділянки, прокладку дренажу).

При заглибленні фундаментів нижче розрахункової глибини промерзання грунту сили спучування виключаються. Якщо ця умова виконується, то такий фундамент буде досить надійним. Для захисту фундаментів від поверхневих вод, що з'являються в результаті танення снігу та випадання дощів, потрібна хороша гідроізоляція. У наступних наших статтях, ми надамо розгорнуту інформацію з гідроізоляційних робіт при будівництві будинку.






// Попередні статті...

Зацікавилися?
Телефонуйте! Наші фахівці із задоволенням дадуть відповіді на ваші запитання!

+38 (0362) 68—32—78

+38 (067) 751—72—90

+38 (098) 442—81—09

 

Або за електронною поштою:

dim.rv@ukr.net